Sunday, September 21, 2014

Bizi keww??

Assalammualaikum.

Lately, sejak jadi pelajar tua ni memang tak sempat nak update blog. Perasan busy atau buat-buat busy. Entahlah dek non.

Al-maklum, cabang kerja dah makin banyak. Jadi pelajar sambil buat bisnes telekung yang dah semakin mendapat tempat di hati peminat..cewahhh..sambil-sambil tu banyak pulak dapat demand untuk proofreading research articles dan thesis. Gila kuasa kan..hadoi.

Ibarat sotong kurita dah akak ni...Tugas sebagai isteri dan ibu pun dah tak tertanggung. Tapi, tak apa. Demi mencari bersuap-suap nasi..masa muda dan kuat ni lah kena rajin kerja. Buatlah kerja apa pun selagi mana kudrat ni mampu. Jangan lupa improve ibadah jugak pada masa yang sama sebab Allah swt yang bagi rezeki kan. 

Promo sikit, kalau nak beli telekung yabg giler best boleh tgk di telekungempire.blogspot.com

kalau perlukan khidmat utk proofread atau translate artikel @ tesis @ report or whatsoever, whatsapp jer 0195704541..kita kira rate student jer tp inshaallah puas hati 😄

Tata..

Tuesday, January 21, 2014

Apa yang kita baca, itulah diri kita kan..

Assalammualaikum,

Amboih, lama tak mai sini..berhabuk-habuk dah blog saya ni..Sibukla konon..

Saya nak kongsikan post seorang kawan..


Adakah wanita Melayu Malaysia ingin ‘tertidur’ a.k.a. ditiduri?

Maaf jika agak provokatif tapi buktinya banyak.


Mungkin trend ini mula jelas kelihatan sejak pelancaran filem pecah panggung ‘Ombak 


Rindu’ lagi. Dengar kata keuntungan daripada filem tersebut lebih RM 4 juta selepas empat 


hari sahaja tayangan. Sebahagian sinopsis filem 'Ombak Rindu': Setelah ditinggalkan


 pakciknya, Izzah dinodai oleh Haris. Sejak itu, bermulalah kisah hidup mereka berdua.


Haris merupakan lelaki pertama yang telah meragut kesucian Izzah dan Izzah telah merayu


 agar Haris tidak meninggalkannya sedemikian rupa. Izzah telah merayu kepada Haris agar


mengahwininya dan berjanji tidak menuntut sebarang hak sebagaimana isteri yang lain.

(http://www.sukacuka.com/2011/12/ombak-rindu-review-sinopsis/Ini belum lagi dikira unsur erotika dalam 'Ombak Rindu'.


Kini drama terbaru di TV3 ialah drama 'Ariana Rose'. Sebahagian sinopsis drama terkini 


'Ariana Rose': Masih di Cameron Highland, Ariana bermain dengan perasaan sendiri 


bagaimana dia boleh hamil sedangkan dia tidak pernah disentuh oleh lelaki. Adam pula 


sedang mengira2, siapa wanita yang ditidurinya 3 bulan lepas.


(http://kepalabergetar.blogspot.com/2013/12/sinopsis-ariana-rose-episod-1-hingga.html

Sebahagian sinopsis drama 'Sebenarnya Saya Isteri Dia':

Syafa lena di bilik tamu, dan tiba-tiba Firash pula masuk dan khayal disitu. Firash tanpa 


pertimbangan telah menodai Syafa tanpa pengetahuannya. Semasa berlaku kejadian di 


rumah Raimy, teman lelaki Syafa datang lewat ke majlis (Farish). Farish terjumpa mereka 


berdua dalam keadaan mengaibkan di bilik tamu sewaktu rakan-rakan lain sibuk 


menyanyikan lagu selamat harijadi Raimy. Farish terkejut dan memaksa mereka berdua 


bernikah. Setelah peristiwa tersebut diceritakan dengan panjang lebar kepada Datin Farizah 


(Ibu Farish dan Firash), Datin bersetuju menikahkan terus Firash dan Syafa.


(http://www.fatindiana.com/2013/03/drama-sebenarnya-saya-isteri-dia.html


Tidak terkecuali kisah 'tertidur' namun berkahwin dengan lelaki lain.

Sebahagian sinopsis drama 'Setia Hujung Nyawa':


Mengisahkan kehidupan Zain yang berubah sekelip mata setelah ditinggalkan kekasihnya, 


Sofea, seminggu sebelum berlangsungnya majlis perkahwinan mereka. Demi menjaga 


maruah keluarga dari dicaci orang, ibu Zain iaitu Datin Adibah mengambil keputusan untuk 


menyatukan Zain dengan Ersalina yang merupakan anak gadis kepada rakannya, Puan


 Haliza.


Meskipun di pandangan mata kasar Datin Adibah pertolongan yang dihulurkan oleh Puan 


Haliza nampak mulia, namun hakikatnya Puan Haliza mempunyai agenda tersendiri apabila


dia ingin menggunakan Zain sebagai pak sanggup untuk menutup dosa Ersalina yang kini 

sedang hamil anak luar nikah bekas kekasihnya.

Adakah peminat Melayu Islam bagi filem dan drama Malaysia gemar sebegini. Kerana 


catatan rating bagi drama2 dan filem sebegini adalah tinggi. Ia popular. Dan stesen TV 


yang dinaungi Melayu Islam juga kekal menyajikan siaran sedemikian. Adegan panasnya 


juga lakonan Melayu Islam. Hmmm.. jaringannya panjang lagi hingga ke syarikat buku,


 penulis dan sebagainya...


Komen saya yang kerdil ini, menulis pun tak berapa reti walau ada niat nak jadi novelis, wuhuuu..

mohon para novelis sudah2 lah buat cerita yang macam ni..murah sangat perkahwinan kalau terpaksa nikah akibat terlanjur..nanti jadi ikutan remaja..jangan anggap berzina tu perkara biasa..dosa besar tu..kalau nak menulis tulislah karya yang mendekatkan pembaca dengan Allah, budaya timur yang sopan, memotivasikan, tak dinafikan ada yang bagus..lebih baik baca novel HM Tuah Iskandar, Hilal Asyraf, Fatimah Syarha, Habibur rahman El Shirazy...penulisan mendekatkan kita dengan agama dan Tuhan

mohon pihak penerbit jugak tapis karya..kalau tidak anda pun bersubahat merosakkan akhlak umat Islam


Sekian. Nak tengok drama yang lebih Islamik, boleh tonton di TV al-Hijrah. Sekarang tengah hot drama "Aku Ada Wali" di TV al-Hijrah setiap Selasa pukul 10 malam. Penulis skrip Ustazah Fatimah Syarha, my favourite novelis :)

Friday, October 11, 2013

SYUKUR

Assalammualaikum,

Pesan Ustaz Ebit Lew..

"Kalau kita pohon doa kepada Allah SWT, pohonlah supaya Allah jadikan kita hamba yang bersyukur.."

Selalu, kita minta Allah berikan kita harta yang banyak, kesenangan, kelapangan, umur yang panjang, sihat tubuh badan..

Tapi, apabila satu hari kita ditimpa kesusahan, apakah doa kita Allah SWT tak makbulkan? Kita jadi keluh kesah, gundah gulana sebab apa yang kita hajatkan nampaknya belum dijawab, kita salahkan Tuhan..

Tapi, kalau kita minta rasa syukur pada Allah SWT, kita tak kisah kalau susah, kalau gelisah, kalau nikmat datang atau pergi sebab kita akan dipenuhi dengan rasa syukur saat susah mahu pun saat senang..

Kita sering melihat mereka yang di atas, punya rumah banglo, kereta berjenama mewah, anak-anak berjaya, bisnes menguntungkan..

Tetapi, kita tak lihat mereka di bawah, kais pagi makan pagi, tiada kenderaan, kurang anggota badan.

Panjatkanlah doa kepada Allah SWT, jadikan kita hambaNya yang bersyukur, mohon kepada Allah kurniakan kasih-sayangm iman dan kebesarannya dalam hati kita. Andai kebesaran Allah subur dalam hati, susah atau senang hanya Allah SWT dalam hati..

Syukur Ya Allah
Syukur Alhamdulillah
Saat ini kita masih hidup
Saat ini anggota tubuh badan masih cukup
Saat ini rezeki belum surut

Wednesday, October 9, 2013

INTERNATIONAL ker???

Assalammualaikum,

Pendidikan anak-anak..

Dari masukkan mereka ke sekolah antarabangsa dengan alasan supaya mereka lebih bersifat 'international' bergaul dengan anak anak-anak bangsa lain dan akhirnya fasih dalam Bahasa Inggeris, lebih elok masukkan ke mereka ke sekolah Islam swasta supaya akhlak mereka lebih terpelihara..

Feedback dari kawan-kawan yang mengajar di sekolah antarabangsa, anak melayu duduk di kelas paling belakang bukan sebab tak pandai tapi sebab tak nak belajar, datang sekolah main-main, malah ada yang buat maksiat terang-terang..anak-anak itu akidahnya suci, kalau rosak mereka maknanya berpunca dari ibu bapa yang tidak pandai mencorakkannya..

Di tadika berhampiran rumah, anak-anak melayu perempuan pakai skirt pendek sebagai uniform sekolah, English education katanya..

INGATAN BUAT DIRI DOWH


Wednesday, October 2, 2013

LETS FIND OUT

Assalammualaikum,

SOMETHING YOU MIGHT HAVE NOT KNOWN & NEED TO KNOW !!

Ants Problem:

Ants hate Cucumbers.
"KEEP the skin of
Cucumbers near the
Place where they are
or at Ant Hole.

To Get Pure & Clean
Ice :
"Boil Water first
before placing in the
Freezer"

To make the Mirror
Shine:
"Clean with Sprite"

To remove Chewing
Gum from Clothes:
"Keep the Cloth in
the Freezer for One
Hour"

To Whiten White
Clothes:
"Soak White Clothes
in hot water with a
Slice of Lemon for 10
Minutes"

To give a Shine to
your Hair:
"Add one Teaspoon
of Vinegar to Hair,
then wash Hair"

To get maximum
Juice out of Lemons:
"Soak Lemons in Hot
Water for One Hour,
and then juice them"

To avoid smell of
Cabbage while
cooking:
"Keep a piece of
Bread on the
Cabbage in the
Vessel while cooking"

To avoid Tears while
cutting Onions
"Chew Gum"

To boil Potatoes
quickly:
"Skin one Potato
from one side only
before boiling"

To remove Ink from
Clothes:
"Put Toothpaste
on the Ink Spots
generously and let it
dry completely, then
wash"

To skin Sweet
Potatoes quickly :
"Soak in Cold Water
immediately after
boiling"

To get rid of Mice or
Rats:
"Sprinkle Black
Pepper in places
where you find Mice &
Rats. They will run
away"

Take Water Before
Bedtime..
"About 90% of Heart
Attacks occur Early in
the Morning & it can
be reduced if one
takes a Glass or two
of Water before going
to bed at Night"

We Know Water is
important but never
knew about the
Special Times one
has to drink it.. !!

Did you ???

Drinking Water at the
Right Time
Maximizes its
effectiveness on the
Human Body;

1 Glass of Water
after waking up -
helps to
activate internal
organs..

1 Glass of Water
30 Minutes
before a Meal -
helps digestion..

1 Glass of Water
before taking a
Bath - helps
lower your blood
pressure.

1 Glass of Water
before going to
Bed - avoids
Stroke or Heart attack

Chinese Proverb Says:
'When someone
shares something of
value with you and
you benefit from it,
You have a moral
obligation to share it
with others too.'

Monday, September 23, 2013

BULLET TRAIN

Assalammualaikum,

2/5/13 - I started my work as a research assistant in UPM

5/9/13 - I registered my study as PhD student

30/9/13 - need to submit first draft of journal

30/11/13 - need to submit Chapter 1 & 2 of thesis

I've been here as a student for 5 months more or less, but already need to write up paper and some of the thesis?

I'm riding a bullet train..

In less than two years, I will graduate for sure..hahahaha

~~Berangan...lalalallala.....

WORK FOR IT

Assalammualaikum,

So sudden, I remembered the time when I was studying in Penang Matriculation College. Oh, a very sweet memory to be forgotten indeed.  

There was a time that me and my practicum mates planning on going on a camping trip to Bukit Merah Laketown, Perak. It was actually outlined in our curriculum to carry out a program involving all the students in our practicum every semester (we only had 2 semesters for one year of study period). The plan was so great with all the committees being distributed their tasks and commitments. 

Unfortunately, this great and brilliant plan required a large amount of money to spare. Lack of time for preparation and lack of budget, we needed to come up with another plan as soon as possible. Through discussion and chit chat, the girls team somehow came up with a fascinating yet challenging idea. A really new idea for some of us and truly shocking.

"Why not we do some laundry but with charged?". One of my friend, that happened to be the vice-president of the class, suggested confidently. It took some time for us to think. 

"Are you serious?". We looked at each other. Even, the eyes were hardly blinking.

"Yes, I'm serious. There's not much option left. Any other idea?", she asked if only she knew that all her friends were not thinking of anything caused by the sudden-shocking-idea. Who knows when and how the suggestion was eventually agreed by all of us. Doing the laundry by myself for my own clothes is a bit suffocating and exhausting. Yet, the whole block of our hostel? We surely out of our minds. 

The laundry project was started with nervousness, flutter, lose face and all sort of feelings were there in our hearts. Smiling with so much power although feeling embarrassed at the same time, we knocked the doors of the hostel residents one by one at the morning.

"Assalammualaikum. We're doing some laundry with charge of 50 cents per cloth. Do you interested?". Our vice-president spoke firmly. Of course, she should do the "asking job" since she was the proposer, isn't she? 

"Huh?". The girl in front of the door was puzzled with the question. Woke up in the morning weekend and was asked if interested to do some laundry? What the....???

"We're doing this laundry project to obtain money for our camping trip.We only charged 50 cents for a piece of clothing". She explained. The girls nodded quickly and handed to us a bucket full of clothes. Of course, undergarments were not included in the agreement. 

In the afternoon, we'd managed to collect a lot of clothes from shirts, trousers, jeans, skirts, kain batik and so on. Good job indeed. Besides, who would reject such offer? On weekend? It's heaven guys. 

"Enjoy your relaxing moment because someone is doing your laundry job". If only we could say it.

During the afternoon, the washing room was reserved by the so-called Power Puff Girls team. Washing all the clothes together so hard, even we apparently washed ourselves too. Exhausted, tiring, and totally wet but still it was entertaining. At the end, we succeeded the challenge and obtained what we needed the most. 

It was unbelievable for us to do something odd like that just to acquire some money. Well, who knows the power of desperation. Anything is possible right? We did enjoy our camping trip happily after that. The moments were so cherished.

It taught me one thing that day. I guess all of us got some valuable things to keep in their mind and heart. In order to make something that we acquire so meaningful and precious, we must work for it regardless what people around us will say. The more pain, bitterness and hardship we had to overcome, the benevolence will be so sweet when we finally succeed.

~UMMU ZIYAD~